Zoek

Leven met een gevoel van onwerkelijkheid: strategieën en hulpmiddelen

Leven met een gevoel van onwerkelijkheid

Omgaan met gevoel van onwerkelijkheid: de eerste stappen

Leven met het gevoel van onwerkelijkheid, ook wel derealisatie genoemd, kan een uitdaging zijn. Maar er zijn strategieën en hulpmiddelen die je helpen omgaan met dit verontrustende gevoel van onwerkelijkheid. Het begrijpen van je aandoening is de eerste stap naar herstel. Als je nog niet zeker weet of je last hebt van derealisatie, kun je beginnen met het uitvoeren van een derealisatie test om de symptomen te herkennen. Als derealisatie een probleem voor je is, lees dan verder om te ontdekken hoe je de grip op de realiteit kunt herstellen met behulp van Acceptance and Commitment Therapy (ACT).

ACT: een effectieve benadering

ACT is een vorm van psychotherapie die zich richt op het vergroten van psychologische flexibiliteit en het accepteren van ongemakkelijke gedachten en gevoelens. Voor mensen die leven met derealisatie, kan ACT een krachtige tool zijn om de perceptie van realiteit te herstellen. In plaats van te vechten tegen de gevoelens van onwerkelijkheid, moedigt ACT je aan om ze te accepteren en te begrijpen.

Een van de belangrijkste componenten van ACT is mindfulness, wat inhoudt dat je bewust aandacht schenkt aan je gedachten, gevoelens en lichamelijke sensaties zonder oordeel. Dit helpt je om meer in contact te komen met het hier en nu, waardoor je langzaam maar zeker de grip op de realiteit kunt terugkrijgen. En waarbij dus het gevoel van onwerkelijkheid minder wordt.

Derealisatie begrijpen

De zes kernprocessen van ACT

ACT benadert het herstellen van de perceptie van realiteit via zes kernprocessen:

  1. Acceptatie: Leer om ongemakkelijke gedachten en gevoelens te accepteren in plaats van ze te vermijden of te onderdrukken.
  2. Cognitieve defusie: Scheid jezelf van je gedachten, zodat je ze kunt bekijken zonder er volledig in op te gaan.
  3. Zelf-als-waarnemer: Ontwikkel een breder zelfbewustzijn en een dieper begrip van wie je werkelijk bent los van je gedachten en emoties.
  4. Het hier en nu: Leer hoe je in het huidige moment kunt leven in plaats van gevangen te zitten in het verleden of de toekomst.
  5. Waarden en toegewijde actie: Identificeer je persoonlijke waarden en neem actie die in lijn is met deze waarden, zelfs als dat betekent dat je je ongemakkelijk voelt.
  6. Zelf-als-context: Ontwikkel een breder zelfbewustzijn en een dieper begrip van wie je werkelijk bent los van je gedachten en emoties.

ACT en derealisatie: hoe het werkt

Hoe kan ACT specifiek helpen bij derealisatie? Laten we eens kijken naar enkele van de manieren waarop deze benadering kan bijdragen aan het herstellen van de perceptie van realiteit:

Acceptatie van onwerkelijkheid

In plaats van te vechten tegen het gevoel van onwerkelijkheid, helpt ACT je om het te accepteren als een tijdelijke staat. Dit betekent niet dat je het gevoel moet omarmen, maar eerder dat je bereid bent om het te ervaren zonder het te bestrijden. Hierdoor wordt de spanning en angst die vaak gepaard gaan met derealisatie verminderd.

Cognitieve defusie

Met behulp van cognitieve defusie leer je om afstand te nemen van je gedachten en ze te zien voor wat ze werkelijk zijn: slechts gedachten. Dit helpt je om niet volledig op te gaan in de gedachten die derealisatie kunnen verergeren, waardoor je meer ruimte hebt om je bewustzijn te verruimen.

Mindfulness als hulpmiddel voor een gezondere geest

Het hier en nu

Derealisatie kan vaak worden geassocieerd met het gevoel dat je “ergens anders” bent, weg van het huidige moment. Door mindfulness te beoefenen, kun je jezelf terugbrengen naar het hier en nu, waardoor je een sterker gevoel van realiteit kunt ervaren.

Waarden en toegewijde actie

Door je bewust te worden van je persoonlijke waarden en acties te ondernemen die in lijn zijn met die waarden, kun je een gevoel van betekenis en richting herstellen. Dit kan helpen bij het verminderen van de gevoelens van vervreemding en onwerkelijkheid die gepaard gaan met derealisatie.

Ben Meijer: je gids naar herstel

Als je op zoek bent naar hulp bij het omgaan met derealisatie oorzaken en het toepassen van ACT, overweeg dan om contact op te nemen met psycholoog Ben Meijer. Hij heeft uitgebreide ervaring in het behandelen van derealisatie en kan je begeleiden op je reis naar herstel. Met de juiste hulp en de toepassing van Acceptance and Commitment Therapy, kun je de grip op de realiteit herwinnen en een leven leiden dat meer in lijn is met je waarden en doelen.

terug naar realiteit

Terug naar de realiteit

Leven met derealisatie kan uitdagend zijn, maar met de juiste benadering en hulpmiddelen is herstel mogelijk. Acceptance and Commitment Therapy (ACT) biedt een effectieve manier om de perceptie van realiteit te herstellen en een betekenisvol leven te leiden, zelfs in het licht van derealisatie. Ben Meijer staat klaar om je te begeleiden op je reis naar herstel en om je te helpen de grip op de realiteit terug te krijgen. Aarzel niet om hulp te zoeken en te werken aan een leven dat meer in lijn is met wie je echt bent. Hierbij zal ook eerst een derealisatie test worden uitgevoerd, als een eerste stap in het begrijpen van je situatie en om de juiste stappen te zetten naar herstel.

Ontdek meer over de gezonde wereld op op Factor Passie.