Zoek

Prioriteiten in de bouw: veiligheid eerst

Prioriteiten in de bouw: veiligheid eerst

In de bouwsector is veiligheid van het grootste belang. Het is een industrie waarin de risico’s hoog zijn en de gevolgen van ongevallen vaak ernstig. Daarom moet veiligheid altijd de hoogste prioriteit hebben. In dit artikel zullen we de belangrijkheid van veiligheid in de bouw bespreken, de uitdagingen die het met zich meebrengt en hoe bedrijven zoals VokerWessels deze uitdagingen aangaan.

Waarom is veiligheid zo belangrijk in de bouw?

De bouwsector is een van de meest gevaarlijke industrieën om in te werken. Volgens het CBS waren er in 2019 in Nederland 4.700 arbeidsongevallen met letsel en verzuim in de bouw. Dit benadrukt het belang van veiligheid in deze sector.

Veiligheid in de bouw gaat niet alleen over het beschermen van werknemers. Het gaat ook over het beschermen van het publiek, het milieu en de gebouwen zelf. Een ongeluk op een bouwplaats kan leiden tot ernstige schade aan eigendommen en het milieu, en kan ook het publiek in gevaar brengen.

Uitdagingen voor veiligheid in de bouw

Er zijn verschillende uitdagingen die de veiligheid in de bouw beïnvloeden. Deze omvatten:

  • Het hoge risico van het werk: Bouwwerkzaamheden zijn vaak fysiek veeleisend en kunnen gevaarlijk zijn. Werknemers kunnen te maken krijgen met vallende objecten, gevaarlijke stoffen en zware machines.
  • Gebrek aan opleiding: Veel bouwvakkers hebben niet de juiste opleiding of ervaring om veilig te werken. Dit kan leiden tot ongevallen en verwondingen.
  • Gebrek aan veiligheidsbewustzijn: Veel bedrijven in de bouwsector hebben geen sterke veiligheidscultuur. Dit kan leiden tot nalatigheid en onveilige praktijken op de werkplek.

Hoe bouwbedrijven veiligheid in de bouw bevordert

VolkersWessels is een bedrijf dat zich inzet voor veiligheid in de bouw. Ze begrijpen dat veiligheid een prioriteit is en werken hard om ervoor te zorgen dat hun projecten veilig zijn voor iedereen die erbij betrokken is.

Dit bouwbedrijf doet dit door middel van een aantal strategieën, waaronder:

  • Training en opleiding: Zorgt ervoor dat al hun werknemers de juiste training en opleiding krijgen om hun werk veilig uit te voeren.
  • Veiligheidsbewustzijn: Het bedrijf bevordert een sterke veiligheidscultuur. Ze moedigen werknemers aan om veilig te werken en om eventuele veiligheidsproblemen te melden.
  • Veiligheidsmaatregelen: Neemt alle nodige veiligheidsmaatregelen op hun bouwplaatsen. Dit omvat het gebruik van veiligheidsuitrusting, het volgen van veiligheidsprocedures en het regelmatig controleren van de werkplek op mogelijke gevaren.

Bouw veilig

Veiligheid in de bouw is van het grootste belang. Het is een sector met hoge risico’s, maar deze risico’s kunnen worden beheerst door middel van goede opleiding, bewustzijn en veiligheidsmaatregelen. Bedrijven zoals VolkersWessels spelen een cruciale rol in het bevorderen van veiligheid in de bouw, door ervoor te zorgen dat hun werknemers goed opgeleid zijn en door een sterke veiligheidscultuur te bevorderen. Door veiligheid voorop te stellen, kunnen we ervoor zorgen dat de bouwsector veiliger wordt voor iedereen.

Lees meer over dit onderwerp en andere gerelateerde onderwerpen op Factor Passie.